Laboratorijska ispitivanja

Primarna zadaća Laboratorija za protueksplozijsku zaštitu ExLAB, kao akreditiranog ispitnog laboratorija, jest objektivno, nepristrano, ponovljivo i stručno utemeljeno utvrđivanje određenih osobitih značajki proizvoda i materijala.

Laboratorij ExLAB je priznato tijelo ExTL za ispitivanje i ocjenu sukladnosti opreme za uporabu u eksplozivnoj atmosferi, u okviru međunarodne IECEx-Sheme za certifikaciju Ex-opreme. Prema pravilima IECEx-Sheme,  rezultati ocjene sukladnosti i ispitivanja Ex-opreme provedenih u laboratoriju ExLAB prihvaćaju se u zemljama članicama IECEx-sustava  i predstavljaju osnov za IECEx-certifikat i/ili nacionalni certifikat dotičnoj državi (Certifikat o prihvaćanju/Certificate of Acceptance).

Plakat_probojno_2Od ožujka 2004. godine ExLAB je punopravni član Udruge hrvatskih laboratorija CROLAB R.br. CRL- 018, klub ispitnih laboratorija “KIL”.

ExLAB je ustrojen i akreditiran od Hrvatske akreditacijske agencije HAA prema normi EN ISO/IEC 17025 za ispitivanje Ex-opreme i eksplozijskih pokazatelja zapaljivih medija. Opseg akreditacije dat je u potvrdi o akreditaciji broj 1120.